Herdade do Rocim "Mariana"

Terugblik op onze reis naar Herdade do Rocim, Alentejo, Portugal.

Henri Bloem bij Herdade do Rocim, Alentejo, Portugal.

Henri Bloem bij Herdade do Rocim in Alentejo, Portugal 2019

                             Bloem in Portugal

 Van 16 t/m 18 juni 2019 werden wij met een viertal collega Henri Bloemzaken uitgenodigd door het wijnhuis Herdade do Rocim in het plaatsje Cuba in Alentejo, Portugal.

Alentejo is een gebied ten zuiden van Lissabon richting de Spaanse grens en Cuba ligt op twee uur rijden van de Portugese hoofdstad. Als je Lissabon verlaat in zuidelijke richting wordt het landschap eerste gedomineerd door heel veel olijfbomen en gaarden met consumptiedruiven. Hoe verder je rijdt hoe smaller de wegen worden en hoe stiller, rustiger en warmer het wordt.

 Herdade do Rocim

Rocim

Herdade (wat wijngoed of domaine betekent en inhoudt dat alle geproduceerde wijnen van druiven uit eigen wijngaard komen) is een relatief jong wijnbedrijf (15 jaar) maar waar wel een grote omvangrijke organisatie van boekhandels, landbouwmachines, auto’s en nog veel meer achter zit.

In 15 jaar tijd hebben ze hier een hypermodern bedrijf neergezet, waar hoofdzakelijk wijnen gemaakt worden van 21 verschillende lokale Portugese druivensoorten, als touriga nacional, alicante bouschet, aragoness, antão vaz, arinto etc.

Het bedrijf omvat 120 ha land, waarvan 74 ha met wijngaarden beplant. In 70% van de wijngaarden wordt momenteel biologisch gewerkt en dit jaar zullen zij hun eerste biologisch gecertificeerde wijn lanceren. Verder wordt er (natuurlijk) ook olijfolie geproduceerd en wat eigenlijk het belangrijkste is: ze zijn toonaangevend in de productie van amfoorwijnen.

Amfoorwijnen

Amfoorwijnen

Het maken van wijn in amforen is van oudsher de traditionele manier van wijnmaken. Niet alleen in Portugal, maar ook in Armenië en Georgië en nog meer eeuwenoude culturen. Het commercieel inzetten van amfoorwijnen is eigenlijk per ongeluk ontstaan.

Piedro is één van de medewerkers die al jaren aan het bedrijf verbonden is en voor eigen gebruik, zoals zoveel Portugezen, wijn in amforen maakte. Een aantal jaar geleden bezochten een aantal Amerikanen Rocim en voor de grap liet men deze wijn proeven en dat was gelijk een succes. De Amerikanen wilden de hele voorraad (wat niet veel was) kopen en namen het mee naar huis.

Een commercieel concept was geboren.

DOC Talha, Alentejo

Tahla's

 De amfoorwijnen bij Rocim worden gemaakt in zogenaamde Talha’s en mogen daarom de classificatie DOC Talha-wijn dragen. Er zijn ca. 20 producenten in de DOC Talha. Talha is een amfoor in de vorm van een omgekeerd ei.

Laat ik wat meer uitleggen over amfoorwijnen. Het zijn fruitige aromatische natuurwijnen omdat er niets aan het natuurlijke proces van wijnmaken wordt toegevoegd en ze kunnen zowel wit als rood zijn. Voor de amfoorwijnen van Herdade do Rocim worden de druiven gebruikt van de ca. 15 ha oude wijngaarden met stokken die wel 80 jaar oud zijn. De druiven worden ontsteeld en de onderste laag van de amfoor wordt gevuld met een deel van de stelen. Daarop gaan de hele druiven, de eerste paar dagen na het vullen van de amforen, wordt een paar keer per dag de inhoud van de amfoor omgeroerd met een soort grote hamer. Het gaat hier om een proces van roeren en zeker niet van persen. Dit is ook nodig om de overtollige CO2 te laten ontsnappen, omdat er anders een kans bestaat dat de amfoor door de druk van binnenuit zou kunnen barsten.

Daarna wordt de wijn met rust gelaten om te fermenteren. ca. 6 maanden voor de rode wijnen en ca. 5 maanden voor de witte wijnen. De amfoor is open en wordt alleen maar afgedekt met een witte doek, zodat er geen beestjes en andere onrechtmatigheden in de wijn kunnen vallen. Door de hogere zuurgraad en de schillen en stelen treedt er geen oxidatie op. De wijn wordt afgedekt met een laagje olijfolie. Op St. Martin’s Day (Open Amforendag, dit jaar op 16 november 2019) wordt de amfoor aan de onderkant geopend, waardoor de wijn wegstroomt in karaffen en er een natuurlijke filtering plaatsvindt door de schillen en stelen onder in de amfoor.

 Het is een bijzonder proces, dat plaatsvindt in ca. 200 jaar oude amforen van dit bedrijf, waar ze supertrots op zijn. De wijn die ontstaat is fruitrijk, zacht en aromatisch met een relatief laag alcoholpercentage.

Wijnen “aged in clay”

Aged in Clay

Een andere procedure waar de wijnmakers van Herdade do Rocim mee bezig zijn, is de lagering en rijping van wijn in een kleivat, dus geen beton of hout, maar een afgesloten kruik van klei.

Klei is poreuzer dan hout en laat dus meer zuurstof door. De wijnen worden in tegenstelling tot de amfoor gewoon geperst en gefermenteerd en gaan uitsluitend voor de rijping in het kleivat. Onder invloed van de zuurstof treedt een snellere rijping op, wat de wijn toegankelijker en eleganter maakt. Zeer verrassend om te ervaren en te proeven. Elegante wijnen die heel veel plezier in zich hebben.

Deze maand willen we graag drie heerlijke wijnen onder uw aandacht brengen uit de 'Mariana'-lijn, vernoemd naar een Portugese non uit de 17e eeuw en gemaakt van overwegend lokale druivensoorten. Rocim heeft zich hiermee internationaal behoorlijk in de kijker gespeeld. De tinto, gemaakt van Toutiga Nacional, Aragonez, Alicante Bouschet en Trincadeira is vol, zuiver en sappig met voldoende kracht. De branco, gemaakt van Arinto, Antao Vaz en Alvarinho is fris, kruidig en mooi droog en de rosado, gemaakt van Touriga Nacional en Aragonez is krachtig, maar soepel, frisdroog met mooi klein rood fruit.

We hebben hier met elkaar een paar heel leuke dagen beleefd en zijn veel te weten gekomen over de traditionele wijze van wijnmaken in Alentejo. Met een (te) kort bezoek aan Lissabon sloten we ons bezoek af, dus daar zullen we zeker nog een keer terugkeren.

met een hartelijke groet

Wim & Huub

Wijnkoperij Henri Bloem
Leusderweg 161
3818 AC AMERSFOORT

Oudeskip Chenin Blanc

€ 6,50
(0,0 / 5)
Beoordeel dit product
Plaats een review
Kleur Wit
Smaak Droog
Land Zuid-Afrika
Regio Stellenbosch
Druivenras Chenin Blanc
Producent Zorgvliet Wines
Jaargang 2019
Afsluiting Schroefdop
Alcoholpercentage 12,5%
Bewaarpotentie Lekker om nu te drinken
Schenkadvies 10°C
Lekker bij mosselen en gegrilde vis
Artikelnummer 61130119
Aantal per verpakking 6
BTW 21%

Beschrijving

De Oudeskip Chenin Blanc is een smakelijke witte wijn van Zorgvliet uit de regio van Stellenbosch. Je smaakt groene appel en exotische gele steenvruchten op het pallet.  Deze frisse Chenin Blanc drinkt vlot en is ideaal als aperitief, voor het ontvangen van gasten en bij feestelijke gelegenheden.  

Zorgvliet Wines is gebouwd rond twee kerngedachtes: wijn en gastvrijheid. Het bedrijf streeft ernaar om “speciale ervaringen voor speciale mensen” te realiseren. Zowel bij het bezoek aan het wijndomein als bij het drinken van een van hun wijnen.  

Hoe een Nederlandse ontdekkingsreiziger de basis legde.

In die vroee 1600’s het baie seilskepe in die suidpunt van Afrika aangedoen.Hulle was meestal afkomstig vanaf Portugal en Holland.Die skepe het gewoonlik hier aangedoen om vars voorrade te koop by die plaaslike bewoners.In 1651 het die VOC (Verenigde Oos-Indiese Companje) vir Jan van Riebeeck na die Kaap gestuur om ’n Verversingspos te begin.Van Riebeeck, oorspronklik afkomstig vanaf Colomborg in Nederland het toe op 6 April 1652 met die skip Die Drommedaris, in die Tafelbaai hawe aangekom.Die Drommedaris was ook vergesel van nog skepe onder andere die Reyger en die Goede Hoop.Jan van Riebeeck het oor ’n periode van 10 jaar ’n baie suksevolle rol gespeelvoordat hy terug verplaas is na Batavia.In die 1600’s het vele skepe om die Kaap de Goede Hoop gevaar en baie van hulle het egter in die stormagtige see op die rotse teen die kus gestrand.Daar is ook vele legendes begin soos oor die spookskip, die Vlieende Hollander.In 1687 is ’n rotsagtige gedeelte, naby Kaappunt, waar vele van die ou skepe gestrand het, as OudeSkip gedoop.OudeSkip bring dus hulde aan al die skepe wat hier gestrand het, asook die mans en vroue wat hulle lewens verloor het!

  1. Was ich noch zu sagen hätte

    17 juli 2020 door Waldemar

    Duitsland. Het grote Hinterland dat toch voornamelijk bekend staat om ambachtelijk bier, vleesrijke gerechten en ja, dé Schwalbe uit 1974.

    Lees verder

  2. Het glaasje geluk in vreemde tijden

    8 juli 2020 door Waldemar

    Op 1 juli ging er een zucht van opluchting door Nederland. In alle windstreken werd het afbouwen van de coronamaatregelen gevierd als een overwinning op onszelf. Vooral de heropening van de horeca werd met luid gejuich ontvangen. Er mag weer zonder schuldgevoel geproost worden, en dat is best een toost waard.

    Lees verder

Naar boven
'Klik om melding te sluiten.'