Duitsland, zoals u het nog nooit geproefd heeft!

Beste wijnliefhebbers,

Duitsland als wijnland; het staat bij de gemiddelde Nederlander meestal niet in de top drie van bekende wijn producerende landen. Maakt onbekend ook hier onbemind? Daar willen we met deze special graag voor eens en voor altijd een einde aan maken. Want wat een topwijnen komen er vandaan.


Deze keer nemen wij u mee naar drie van 's lands meest interessante wijngebieden, waar we in de loop der jaren heel goede contacten hebben opgebouwd met een aantal toonaangevende wijnboeren.


We starten in de Pfalz, het op één na grootste wijngebied van de dertien kwaliteitsgebieden die Duitsland rijk is. In het pittoreske plaatsje Freinsheim maakten we in 2013 voor het eerste kennis met de wijnen van Weingut Rings. 

Hun wijnen zijn van een ongekende zuiverheid. Hier geen restzoet in de Riesling, maar knisperdroge wijnen met een enorme spanningsboog, die je ook terugvindt in de krachtige mineralige Grauburgunder, terwijl de rode Spätburgunders sappig fruit paren aan een lengte zoals je maar zelden tegenkomt. Proeven dus....

Dan gaan we naar de Rheingau, het gebied dat door veel wijnkenners als het beste wijngebied wordt bestempeld. Hier speelt, de naam zegt het al, de Rijn een grote rol. 

Misschien wel het meest beroemde dorpje in de Rheingau is Rüdesheim. Hier is ook het Bischöfliches Weingut gevestigd, een wijnhuis waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 11e eeuw. Door de lange historie staan rondom het domein veel oude wijnstokken aangeplant, die, in goede handen, borg staan voor wijnen van hoge kwaliteit.


Als je bedenkt dat 80% van de Rheingau met Riesling is beplant, dan is het logisch dat ook hier deze druif de boventoon voert. Maar onderschat ook de Spätburgunder niet, een prachtige rode wijn met de elegantie die menig Bourgogne naar de kroon steekt.

Tot slot gaan we naar Franken, nog iets oostelijker gelegen dan de voorgaande gebieden. Hier treffen we Horst Sauer en zijn favoriete druif: de Silvaner. Horst is een uiterst bevlogen wijnmaker, die de natuur dankbaar is dat hij de kans krijgt om met zulke mooie druiven te werken van zo'n topwijngaard, want dat is de Escherndorfer Lump.

Als een soort holle spiegel ligt deze wijngaard in een steile bergkom, waardoor de zon de hele dag op de druiven reflecteert, de ideale omstandigheden voor topwijnen. Hier is Silvaner de belangrijkste druivensoort. Een rariteit is de Blauer Silvaner. Hoewel de naam anders doet vermoeden is de Blauer Silvaner een witte druivensoort met een violetkleurige schil. In heel Duitsland staat nog maar ongeveer 25 ha van deze druif aangeplant. Proef hem ook eens. U zult hem niet snel vergeten.

Voor meer informatie: download onze folder hier.

met een hartelijke groet

Wim & Huub

Wijnkoperij Henri Bloem
Leusderweg 161
3818 AC AMERSFOORT

Herdade do Rocim Touriga Nacional

€ 15,95 Toevoegen
(0,0 / 5)
Beoordeel dit product
Plaats een review
Kleur Rood
Smaak Droog
Land Portugal
Regio Alentejo
Druivenras Touriga Nacional
Producent Herdade do Rocim
Jaargang 2017
Afsluiting Kurk
Alcoholpercentage 14%
Bewaarpotentie lekker om binnen nu en vijf jaar van te genieten.
Schenkadvies 16°C
Lekker bij De rijke en gulle wijnen van Touriga Nacional vragen om stevige en volle smaken. Subtiele smaken worden omvergeblazen, dus hou het enigszins simpel. Stoofgerechten van rund of lamsvlees – lamscurry met yoghurt, beef stroganoff, of BBQ beef met een romige saus. Ook bonen en linzen passen goed.
Artikelnummer 43020717
Aantal per verpakking 1
BTW 21%

Beschrijving

Herdade do Rocim is een jong en ambitieus bedrijf in het midden van het uitgestrekte Alentejo - Portugal. Het ligt verscholen ergens tussen de plaatsjes Vidigueira en Cuba.

Twee derde van de aanplant is rood. De druivenrassen die gebruikt worden zijn voor het grootste deel autochtone soorten als Aragones (Tempranillo), Trincadeira en Touriga Nacional. Daarbij zijn andere soorten als Alicante Bouchet, Syrah en Cabernet Sauvignon aangeplant. De witte rassen zijn de voor ons vaak onbekende Antão Vaz, de Arinto en Alvarinho.

De laatste paar jaar is er door Rocim intensief vernieuwd en geinvesteerd in wijngaarden en in de bouw van een architectonisch fraaie nieuwe kelder. Herdade do Rocim is inderdaad een sensationeel complex. Het is gebouwd in een heuvel waardoor koeling natuurlijk en duurzaam is. In het gebouw  veel moderne kunst en in de wijnbar wordt je verwelkomt door lounge muziek. Wij vonden het een inspirerende omgeving om wijnen te proeven.

Het klimaat in de subregio Vidigueira, waar de klimatologische omstandigheden in Alentejo het meest gematigd zijn, biedt een uitstekend microklimaat voor de productie van kwaliteitswijnen.

De arme grond, voornamelijk bestaand uit graniet en schist, heeft een grote potentie voor het produceren van uitstekende wijnen.

Herdade do Rocim: Een prachtige, rustige locatie waar wijnbouw en wijntoerisme hand in hand gaan.

Proefnotitie

Diepe robijn en paarsachtige kleur. Fris mineralig. In de geur bessen en tonen van hout en iets rokerig.Veel concentratie. Prachtige zuren en heel sappig. Zijdezachte tannines. Heel veel potentie. Dé rode kwaliteitsdruif van Portugal.

Herdade do Rocim Alicante Bouchet

 1. Het glaasje geluk in vreemde tijden

  8 juli 2020 door Waldemar

  Op 1 juli ging er een zucht van opluchting door Nederland. In alle windstreken werd het afbouwen van de coronamaatregelen gevierd als een overwinning op onszelf. Vooral de heropening van de horeca werd met luid gejuich ontvangen. Er mag weer zonder schuldgevoel geproost worden, en dat is best een toost waard.

  Lees verder

 2. Appellation d’Origine Contrôlée du Puy

  7 september 2015 door Eline Groenendijk

  linzen.j

  Lange leve de linze!
  Linzen brengen geluk, zeggen de Italianen. We weten inmiddels allemaal dat linzen gezond zijn, maar wist u dat ze ook geluk brengen? In Italië geldt naar oud Romeins gebruik: hoe meer linzen je eet, hoe gelukkiger en rijker je wordt. Dus schep maar vol dat bord!

  Lees verder

Naar boven
'Klik om melding te sluiten.'