Leeftijdcheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

< 18 jaar, deze website is niet voor jou bestemd

< 18 jaar, deze website is niet voor jou bestemd < 18 jaar verkopen wij geen alcohol < 25 jaar, laat je legitimatie zien. Bestellingen vanaf € 60 gratis thuisbezorgd in Nederland. Gratis levering in België en Duitsland vanaf € 125,-.

Rioja - Spanje

DOCa Rioja

Wijnstreek – Rioja

In noordelijk Spanje ligt het wereldberoemde wijngebied Rioja. Rioja is tevens de naam van een Spaanse autonome regio en provincie. Dit prestigieuze wijngebied ligt met een lengte van zo’n 120 km aan beide oevers van de Ebro. Een zijrivier van de Ebro is de Rio Oja en daaraan ontleent het gebied zijn naam. Rio = rivier en Oja is een kleine rivier die door La Rioja stroomt. Een brede rij bergketens aan de noordzijde beschermt het gebied tegen koude zeewinden en overmatige regen.
De hoogte, de trechtervorm van de Ebro vallei en de klei-kalk bodem maken de deze wijnstreek ideaal voor wijnbouw. De wijngaarden liggen op een hoogte van 350 tot 650 meter boven de zeespiegel.

Eigenlijk behoeft Rioja nauwelijks nog een introductie. Het wijngebied was vele tientallen jaren als enige synoniem voor kwaliteitswijnen uit Spanje. Die reputatie is ontstaan in de 19e eeuw toen Franse wijnhandelaren door de Phylloxera-ramp werden gedwongen  buiten de landsgrenzen te kijken. Ze kwamen terecht in Rioja en onderkenden meteen het kwaliteitspotentieel dat hier aanwezig was. Ze brachten de Spaanse wijnboeren de kneepjes van het vak bij en daarmee kwam Rioja in één klap op het hoogste plan. En nog steeds geniet de wijn uit Rioja internationaal een uitstekende reputatie. Zeker nu vele Bodegas zijn afgestapt van het overdreven opvoeden op eikenhout. De moderne stijl Rioja is fruitig, elegant en verfijnd.

Het wijngebied Rioja is gelegen rond de stad Logroño. Het is onderverdeeld in 3 regio’s:

  1. Rioja Alta; het grootste subgebied ligt ten westen van Logroño. De wijngaarden liggen op een hoogte van 400 – 500 meter. De bodem is kalkrijk en sterk ijzerhoudend. Dit geeft de wijnen kracht en body.
  2. Rioja Alavesa; ligt in het Baskische deel ten westen van Logroño en ten noorden van de Ebro. De bodem van kalkhoudende klei zorgt voor verfijnde wijnen met finesse en elegantie.
  3. Rioja Oriental (voorheen Baja); de wijngaarden liggen lager op slechts 300 meter hoogte. De bodem bestaat bijna uitsluitend uit rivierslibgronden met ijzerhoudende leem. De wijnopbrengst is hoog wat eerder tot eenvoudige wijnen met een hoog alcoholgehalte leidt.

Voor rode wijnen is Tempranillo de meest gebruikte druif. Andere toegestane blauwe druiven zijn Garnacha tinta, Graciano, en Mazuelo (Cariñena). 
Tempranillo vormt de kern en geeft de wijn de mogelijkheid om zich verder te ontwikkelen en te rijpen. Garnacha geeft "body" en alcohol. Mazuelo (Cariñena) draagt bij tot robuustheid, geeft kruidenaroma’s af en maken dat composities met deze druif goed kunnen ouderen. Graciano voegt andere aangename aroma’s toe.

Voor witte wijnen is Viura (Macabeo) de meest gebruikte druif. Meestal wordt die gemengd met Malvasía en Garnacha blanca. De Viura maakt wijnen fruitig en geeft een goede zuurgraad, Garnacha geeft de wijnen "body" en Malvasía voegt aroma toe.

Rosados worden meestal gemaakt van Garnacha.

Informatie Rioja wijnen betreffende indeling naar rijpingsproces:

  • Genérico (voorheen Joven): wijn die nooit of heel kort op hout heeft gelegen. De wijnen kunnen het jaar na oogst op de markt gebracht worden.
  • Crianza: heeft tenminste 12 maanden in eikenhouten vaten gerijpt en heeft en totale rijpingstijd van 24 maanden in de kelder. Voor de witte crianza is een houtrijping van minstens 6 maanden vereist en de wijn kan na 18 maanden op de markt gebracht worden. 
  • Reserva: heeft tenminste 12 maanden in eikenhouten vaten gerijpt en heeft een kelderrijping van 36 maanden in de kelder, dus inclusief de houtrijping.
  • Gran reserva: heeft tenminste 24 maanden in eikenhouten vaten gerijpt en blijft in totaal minimaal 60 maanden in de kelder.

Onze topwijnen uit Rioja komen uit de kelders van Marques de Murrieta, Marques de Vargas en Sancho Garces.

met een hartelijke groet

Jordy & Huub

Wijnkoperij Henri Bloem
Leusderweg 161
3818 AC AMERSFOORT

Herdade do Rocim, Mariana Tinto

€ 7,95
(0,0 / 5)
Beoordeel dit product
Plaats een review
Kleur Rood
Smaak Droog
Land Portugal
Regio Alentejo
Druivenras Alicante Bouschet, Aragonez, Touriga Nacional, Trincadeira
Producent Herdade do Rocim
Jaargang 2019
Afsluiting Kurk
Alcoholpercentage 14%
Bewaarpotentie lekker om binnen nu en drie jaar van te genieten.
Lekker bij Kaas, alledaagse vleesgerechten, gegrild vlees
Artikelnummer 59004
Aantal per verpakking 1 fles
BTW 21%

Beschrijving

Herdade do Rocim is een jong en ambitieus bedrijf in het midden van het uitgestrekte Alentejo - Portugal. Het ligt verscholen ergens tussen de plaatsjes Vidigueira en Cuba.

Twee derde van de aanplant is rood. De druivenrassen die gebruikt worden zijn voor het grootste deel autochtone soorten als Aragones (Tempranillo), Trincadeira en Touriga Nacional. Daarbij zijn andere soorten als Alicante Bouchet, Syrah en Cabernet Sauvignon aangeplant. De witte rassen zijn de voor ons vaak onbekende Antão Vaz, de Arinto en Alvarinho.

De laatste paar jaar is er door Rocim intensief vernieuwd en geinvesteerd in wijngaarden en in de bouw van een architectonisch fraaie nieuwe kelder. Herdade do Rocim is inderdaad een sensationeel complex. Het is gebouwd in een heuvel waardoor koeling natuurlijk en duurzaam is. In het gebouw  veel moderne kunst en in de wijnbar wordt je verwelkomt door lounge muziek. Wij vonden het een inspirerende omgeving om wijnen te proeven.

Het klimaat in de subregio Vidigueira, waar de klimatologische omstandigheden in Alentejo het meest gematigd zijn, biedt een uitstekend microklimaat voor de productie van kwaliteitswijnen.

De arme grond, voornamelijk bestaand uit graniet en schist, heeft een grote potentie voor het produceren van uitstekende wijnen.

Herdade do Rocim: Een prachtige, rustige locatie waar wijnbouw en wijntoerisme hand in hand gaan.

Proefnotitie:

Portugese wijn van onze import uit Alentejo in Portugal. Gemaakt van Touriga Nacional, Alicante Bouschet, Aragonez en Trincadeira. Een pittige rode die heel eigen karakter heeft. Mariana heeft power, veel fruit en is door de lekkere kruidigheid goed in te zetten bij mediterrane gerechten.

Herdade do Rocim Alicante Bouchet

Naar boven
'Klik om melding te sluiten.'