Rey Fernando de Castilla Antique Palo Cortado
€ 35,95 In winkelmandSmaak | Droog |
---|---|
Land | Spanje |
Regio | Jerez |
Druivenras | Palomino Fino |
Producent | Rey Fernando de Castilla |
Afsluiting | Kurk |
Alcoholpercentage | 20% |
Bewaarpotentie | Geopend in de koelkast, max 2 maanden |
Schenkadvies | 13°C |
Artikelnummer | 39021350 |
---|---|
Aantal per verpakking | 1 |
BTW | 21% |
Beschrijving
Het wijnassortiment van Rey Fernando de Castilla biedt een breed scala aan wijnen uit het warme zuiden van Spanje, van eenvoudige, droge en elegante wijnen tot zeer exclusieve Jerez-sherry. In de afgelopen jaren hebben de wijnen van Fernando de Castilla de hoogste nationale en internationale onderscheidingen gekregen. De roeping van de bodega is dan ook altijd geweest om vanuit de beste tradities van deze streek mooie producten te maken, maar wel op een elegante en eigentijdse manier.
De ‘Koninklijke’ Bodega Fernando de Castilla dankt haar naam aan koning Fernando van Castilië ‘El Santo’, die in de 13e eeuw een groot deel van Andalusië veroverde en toen al de uitzonderlijke kwaliteiten van bodem en klimaat ontdekte voor wijnproductie. Vele eeuwen later, in 1972, startte de ambitieuze naamgenoot Fernando Andrada-Vanderwilde het merk ‘Fernando de Castilla’ met als doel om vooral het beste uit Jerez tot expressie te laten komen. Inmiddels is de bodega in handen van de Noor Jan Pettersen, die een jarenlange ervaring bij verschillende sherryproducenten opbouwde. In 1999 werd hij partner van Fernando, en na Fernando’s pensionering nam Jan de bodega over.
De focus van de bodega ligt op kwaliteit en authenticiteit van de wijnen. Alle wijnen worden zo puur mogelijk gemaakt om zo de karakteristieke sherry-aroma’s te behouden. Er zijn twee productlijnen: de ‘Classic’ lijn met de klassiekers Manzanilla, Fino, Amontillado, Oloroso en een zoete Pedro Ximénez, en de ‘Antique’ lijn van sherry’s van individuele solera’s (dus niet geblend) met een zeer lange houtrijping van soms wel meer dan 30 jaar. Deze ‘Antique’ lijn omvat een Fino, Amontillado, Oloroso, Palo Cortado (allemaal van 100% palomino fino) en een Pedro Ximénez. De wijnen worden niet geklaard of gefilterd.
Proefnotitie
Een Palo Cortado rijpt op een vergelijkbare manier als een Amontillado sherry: Na een periode van florrijping volgt een periode van oxidatieve rijping zonder florlaag, waardoor de wijn donkerder van kleur wordt en oxidatieve tonen ontwikkelt. Het verschil is dat bij een Palo Cortado sherry de florlaag op een natuurlijke, mysterieuze manier uit zichzelf verdwijnt en de wijn pas daarna wordt versterkt en verder rijpt in het solerasysteem. Dat geeft een sherry met de elegantie van een oude amontillado, maar met de body en de rijke, complexe smaaksensatie van een oloroso.
De donkere, amberkleurige wijn heeft een complexe neus met aroma’s van walnoot, caramel, mandarijn en wat florale en aardse tonen. In de smaak wisselen frisse, droogzoete en zilte tonen elkaar af met tonen van rozijnen, gebrande karamel, gedroogde vijgen, gekonfijte mandarijn en vanille. Vol maar ook zeer verfijnd en zuiver van smaak met een lange afdronk met zachte, levendige zuren.