Salade Niçoise met gerookte forel
Ingrediënten
- 600 g nieuwe krielaardappeltjes
- 225 g groene asperges, bijgesneden en in korte stukjes
- 225 g kerstomaatjes, gehalveerd
- 40 g ontpitte zwarte olijven
- 2 grote eieren
- 175 gerookte forelfilet, in stukjes getrokken
- 85 g rucola
Voor de peterseliedressing
- 2 eetl. extra vergine olijfolie
- 1 eetl. limoensap
- 1 theel. dijonmosterd
- 1 eetl. peterselie, fijngesneden
Bereiding
- Doe alle ingrediënten voor de dressing in een schoon jampotje met schroefdeksel, sluit dit goed en schud krachtig.
- Voeg dan zout en peper naar smaak toe.
- Kook de schoongeboende krieltjes in een pan met lichtgezouten kokend water in ca. 15 min. gaar.
- Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze heel, of snijd ze indien gewenst in dikke plakken.
- Vermeng ze met de dressing.
- Breng het kookwater van de krieltjes opnieuw aan de kook en voeg de asperges toe.
- Draai het vuur laag en blancheer de asperges 4-5 min.
- Schep ze met de schuimspaan uit de pan en spoel ze goed af onder de koude kraan (hierdoor koelen ze snel af en behouden hun frisgroene kleur).
- Meng de asperges, tomaatjes en olijven door de salade.
- Kook de eieren 5 min. in het kookwater van de krieltjes.
- Laat ze schrikken en enigszins afkoelen onder de koude kraan.
- Pel ze en snijd ze in vieren.
- Voeg de partjes ei, de forel en rucola toe aan de salade en schep alles nog eens losjes om met de dressing.
- Serveer lauwwarm of koud.
Variaties
In plaats van gerookte forel kunt u ook gerookte makreelfilets of 6 gegrilde verse sardines gebruiken, of 200 g uitgelekte tonijn of zalm uit blik. Kwarteleitjes maken deze salade nog lekkerder. Vervang de 2 kippeneieren door 4 kwarteleitjes en kook deze 2-3 min. Halveer ze.