Irish stew met guiness en Domaine Santa Duc Les Quatre Terres
Ingrediënten
- 600 g riblappen, op kamertemperatuur
- versgemalen zwarte peper
- 2 theelepels milde paprikapoeder
- 2 eetlepels bloem
- 50 g boter
- 2 uien, in parten
- 300 ml Guinness bier
- 2 takjes tijm
- 2 laurierblaadjes
- 500 g vastkokende aardappelen
- 300 g winterwortel
- 200 g pastinaak
- 1 prei
- 2 eetlepels platte peterselie, fijngehakt
Bereiding
- Snijd het vlees in blokjes van 4-5 cm en wrijf ze in met zout, peper en paprikapoeder.
- Wentel de stukken vlees door de bloem.
- Verhit de boter in een wijde braadpan en bak het vlees in 6-8 minuten rondom bruin.
- Leg het op een bord.
- Bak de uien 2 minuten in het bakvet.
- Schenk het bier erbij en breng dit al roerende aan de kook. Voeg het vlees met vleessappen toe.
- Leg de tijm en laurierblaadjes ertussen en stoof het vlees zachtjes 2 uur met de deksel op de pan.
- Schil de aardappelen, maak de groenten schoon en snijd ze allemaal in stukken van 3-4 cm.
- Voeg de aardappelen en groenten aan het vlees toe en stoof alles in nog 45-60 minuten zachtjes gaar.
- Breng het stoofpotje op smaak met zout en peper.
- Serveer in diepe borden, strooi de peterselie erover.
- Vervang in de zomer de echte wintergroenten door grove stukken courgette, halve tomaten, sperziebonen en stukken bospeen.
- Stoof de groenten dan niet langer dan 30 minuten mee.