Leeftijdcheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Was ich noch zu sagen hätte

Was ich noch zu sagen hätte

Was ich noch zu sagen hätte

door 0 reacties

Duitsland. Het grote Hinterland dat toch voornamelijk bekend staat om ambachtelijk bier, vleesrijke gerechten en ja, dé Schwalbe uit 1974.

Persoonlijk associeer ik onze Oosterburen met één van de fundamenten van de Westerse literatuur: Kinder- und Hausmärchen van de Gebroeders Grimm, de verzameling van 18e-eeuwse verhalen – 86 om exact te zijn - die we tegenwoordig voornamelijk kennen als Disney film. Alom bekend zijn Hans en Grietje, Roodkapje en Sneeuwwitje, maar de overige 83 sprookjes zijn over de jaren verdwaald in de rijke literaire geschiedenis van het Duitse volk.

Wie ‘Duitsland’ hoort, denkt niet snel aan eeuwenoude sprookjes. Ook niet aan wijn, overigens, terwijl het verhaal van Duitse wijnen er een is om verteld te worden. Natuurlijk, de Moesel en haar befaamde Riesling genieten wereldwijde bekendheid, maar de vruchtbare gronden tussen de Main en de Rijn zijn voor veel wijnliefhebbers onbekend terrein. Eeuwig zonde, want de glooiende hellingen in Pfalz, Rheingau en Franken hebben ons zoveel te bieden! Daar waar de wijnranken groeien op onbegaanbaar steile hellingen, weg van stromend Alpenwater, wordt met noeste arbeid gewerkt aan verhalen die ons nog niet bekend zijn.

Wij nodigen u van harte uit dit verhaal met ons te ontdekken!

Laat u inspireren door wat de Gebroeders Rings hebben gebouwd op de Pfalzer-grond die hun vader hen naliet. U wordt getrakteerd op de zuivere spanningsboog van de Gutswein ‘Kalkmergel,’ een verrassend droge Riesling die geen restzoet kent. Ook de Spätburgunder Gutswein zal u verbazen met zijn fruitige afdronk en ongekende lengte. Het klinkt als een sprookje, maar Weingut Rings is een verhaal dat u wel móet geloven!

Wie met ons meetrekt richting de zonovergoten hellingen van Rheingau kan proeven wat passie en ambacht kunnen doen met een wijnhuis uit de 11e eeuw. Bischöfliches Weingut heeft met een moderne blik en ouderwetse  inzet gehoor gegeven aan de wens om topkwaliteit wijnen te produceren. Een prachtig voorbeeld hiervan is de trocken ‘a priori’, een Riesling die recht doet aan de term ‘De koning’ van de Duitse druiven. Ook deze wijn zal u doen verbazen over de mogelijkheden die deze streek biedt aan de echte liefhebber, buiten de zoete afdronk van een kraakheldere Riesling om. De 17e -eeuwse kloosterkelder waar de wijn gerijpt wordt, draagt bij aan zowel de smaak als het verhaal.

Tot slot nemen wij u mee naar de Escherndorfer Lump in Franken, waar Horst Sauer zijn dank voor de natuur iedere dag uit door werkelijk mythische wijnen te maken. Ook aan de oevers van de Main is de Riesling de gevestigde druivensoort, maar Sauer heeft zich laten inspireren door de Silvaner en Blauer Silvaner. Samen met dochter Sandra heeft hij deze vrij nieuwe druivensoort omgetoverd tot een illustere wijn die zich nauwelijks laat beschrijven. Wellicht is de unieke, platte fles een voorbode geweest van de Escherndorfer Silvaner trocken, een witte wijn die u gerust mag bestempelen als de eenhoorn der Duitse wijngaarden (al is het maar omdat er slechts 25 hectare van de Blauer Silvaner zijn!) en een die u simpelweg geproefd móet hebben!

Ach, wie droomt er niet van reis langs deze illustere wijngaarden in het vergeten hartland van onze oosterburen, maar wie heeft de tijd? Laat Henri Bloem u op weg helpen met het “proefpakket Duitsland” en ontdek wat Duitsland u te bieden heeft! De sprookjes van de Gebroeders Grimm bestaan wellicht niet, maar tussen de Main en Rhein worden iedere dag verhalen geschreven die gehoord mogen worden.

Uiteraard onder het genot van ein schönes Glas Wein.

Santé (oder Prost),

Waldemar

Reacties

Plaats een reactie

Naar boven
'Klik om melding te sluiten.'