Leeftijdcheck

Wij vragen altijd naar uw leeftijd, in de winkels en ook online. Bent u 18 jaar of ouder?

Het glaasje geluk in vreemde tijden

Het glaasje geluk in vreemde tijden

Het glaasje geluk in vreemde tijden

door 0 reacties

Op 1 juli ging er een zucht van opluchting door Nederland. In alle windstreken werd het afbouwen van de coronamaatregelen gevierd als een overwinning op onszelf. Vooral de heropening van de horeca werd met luid gejuich ontvangen. Er mag weer zonder schuldgevoel geproost worden, en dat is best een toost waard.

De aantrekkingskracht van een zonovergoten terras behoeft geen verdere toelichting. Het is een vruchtbare ondergrond voor diepgaande gesprekken over ons dagelijks leven. Met een glas wijn in de hand komt de tong los en loopt de mond over van waar het hart al weken vol van is. Gestimuleerd door menselijk contact lijkt het flesje wijn op tafel een magisch effect te hebben; men lijkt in dezelfde mate te willen genieten van de drank als van het gelag.

Juist tijdens deze periode van isolatie heb ik – en velen met mij – het echte genot ervaren van dat perfecte glas wijn. Zonder de hectiek van het terras, ben je vrij om je gedachten te ordenen en in gesprek te gaan met jezelf. En ook zo’n soort gesprek kan uitstekend beginnen bij een goed glas wijn. Zonder opsmuk of pretenties, maar louter als bron van aroma’s en smaken die we kennen en liefhebben, maar die zo vaak verloren gaan in de gezelligheid.

Dat is voor mij de essentie van een krachtige Bordeaux, een fris-zoete Riesling of een rijpe Carménère uit het Nieuwe Land: een bron van ontspanning en genot die het waard is om de tijd voor te nemen. Een goed gesprek met jezelf is een zeldzame uitdaging vandaag de dag. Een horde die een stevige aanloop verlangt om geslecht te worden, een aanloop die soms lijkt te leunen op een heerlijk glas wijn en gezelligheid. Een aanloop die door corona vroegtijdig werd afgebroken, omdat gezelligheid ineens een risico werd.   

Het glaasje wijn laat zich echter niet tegenhouden door social distancing, het gesprek dat u met zichzelf kunt voeren evenmin. De afgelopen weken hebben mij op een hernieuwde ontdekkingsreis laten gaan tussen de druivenranken die ik dacht te kennen, maar die zonder context ineens in een nieuw licht lijken te groeien. Zonder alle heisa van alledag, was er slechts het plezier van ruiken, proeven en waarderen.

De echte waarde van een goed glas wijn zal zich nooit zal laten beperken door regels en kaders, maar wordt gedragen door de mate waarin wij er zelf van kunnen genieten. Laten we onszelf wat vaker de tijd gunnen om te ontdekken wat een glas wijn allemaal te bieden heeft!

Daarop zou ik graag met u proosten!

Santé,

Waldemar

Reacties

Plaats een reactie

Naar boven
'Klik om melding te sluiten.'