Appellation d’Origine Contrôlée du Puy

Appellation d’Origine Contrôlée du Puy

Appellation d’Origine Contrôlée du Puy

door 0 reacties

linzen.j

Lange leve de linze!
Linzen brengen geluk, zeggen de Italianen. We weten inmiddels allemaal dat linzen gezond zijn, maar wist u dat ze ook geluk brengen? In Italië geldt naar oud Romeins gebruik: hoe meer linzen je eet, hoe gelukkiger en rijker je wordt. Dus schep maar vol dat bord!

Linzen zijn peulvruchten. Het zijn eetbare zaden en de omhulsels  groeien aan een plant. Je kan ze gedroogd of voorgekookt in blik kopen. Linzen zijn zo gezond omdat het gehalte aan vezels heel hoog is. Daarnaast bevatten linzen veel eiwitten, ijzer, fosfor, magnesium, foliumzuur en B vitamines.

Er zijn veel soorten linzen in allerlei kleuren en grootten. Ik zou gewoon gaan uitproberen waar uw voorkeur naar uitgaat.  Volgens kenners kies je voor de Puy linze als je gaat voor kwaliteit.

De beste groene Franse linze is A.O.C. La lentille verte du Puy. Ze komen uit de streek bij Le-Puy-en-Velay in de Auvergne en hebben een heuse Appellation d'Origine Contrôlée (AOC) (een beschermde herkomstbenaming) gekregen.  

Het lijkt wel wijn! Appellation d'Origine Contrôlée (vaak afgekort tot AOC of soms tot AC) is een Franse kwaliteitscontrole op o.a. wijn. Sinds 1992 is daar het Europese Appellation d'Origine Protégée (AOP) bijgekomen.
Voor wijnen hebben de eisen betrekking op het productiegebied, aantal aangeplante wijnstokken, minimum alcoholgehalte, maximum opbrengst, verbouwingsmethode, snoeien, wijnbereiding en etiket. Alle wijnen die in aanmerking komen voor de AOC-benoeming worden onderworpen aan een analyse en een degustatie. Het spreekt vanzelf dat alle AOC-wijnen worden geproduceerd binnen een vastgelegd geografisch gebied. (bron: Wikipedia)

Een beetje culi drinkt dus AOC wijn en eet lentilles du Puy. Je hebt rode, bruine en groene linzen, maar die zijn geen van allen zo populair als de linzen uit dat Franse dorp. De kleinere donkergroene Puys blinken vooral uit in stevigheid.

Kijk wel uit dat je geen fake Puy linzen koopt. Producenten uit andere gebieden of landen zetten je graag op het verkeerde been door gebruik te maken van termen als ‘Dupuis’. Wie 100 procent zeker wil zijn dat hij de echte heeft moet dus letten op de AOC benaming op de verpakking.

Een heerlijk feestelijk voorgerecht met deze AOC’ers zijn:

Zalmtaartjes met Puy-linzen

Ingrediënten voor 4 personen:

             2 uien
             150 gr puy linzen
             1 bosje van diverse verse kruiden
             1 bouillonblokje
             3 el olijfolie
             2 el witte wijn azijn
             1 el mosterd
             zeezout en zwarte peper
             300 gr zalm
             3 sjalotjes
             3 kleine augurken
             1 hardgekookt ei
             1 el fijngehakte peterselie
             1 el fijngehakte dragon
             citroensap
             ½ sinaasappel
             2 el sinaasappelsap

Snipper de uien, was de linzen en doe ze samen in een pan. Voeg 3 x zoveel water en het bosje verse kruiden toe. Kook dit 20-25 minuten tot het gaar is. Laat de linzen uitlekken. Maak van 2 el olie, azijn, mosterd, zout en peper een vinaigrette en schenk 1/3 hiervan bij de nog warme linzen.
Snij de zalm in kleine stukjes. Doe dit ook met de sjalotjes, augurken en het ei. Voeg dit samen met de dragon, peterselie en resterende vinaigrette aan de zalm toe en roer dit goed door elkaar.
Voeg wat zout en citroensap toe en laat dit 30 minuten op een koude plek staan.
Vul per portie een steekring voor 2/3 met de zalmtartaar, druk dit stevig aan.
Leg er een laagje linzen op en druk dit ook stevig aan.
Schil het oranje van de sinaasappel en snij in zeer dunne reepjes.
Maak een dressing van het sinaasappelsap, de resterende olie, zout, peper en voeg daar de schilreepjes aan toe. Serveer de tartaartjes met daarover en ernaast de dressing.

Drinken we daar een Franse AOC wijn bij?
Nee, ik kies voor het Italiaanse geluk: een
goede Soave uit Veneto smaakt fantastisch bij dit gerechtje!
Gelukkig, rijk en kerngezond: wat wil een mens nog meer?

Reacties

Plaats een reactie

Naar boven
'Klik om melding te sluiten.'