Assembleren kun je leren!

Assembleren kun je leren!

Assembleren kun je leren!

door 0 reacties

ottella rood

Als vinoloog mag je het woord ‘blend’ niet in de mond nemen. Is zogenaamd niet chique genoeg. Assemblage, dat mag dan weer wel.
Een assemblage wijn is een wijn gemaakt van meerdere druivenrassen. Wanneer de wijn voor 100% uit één druivenras bestaat heet het een cépage wijn.
Het doel van assembleren is dat de druivenrassen elkaar op een zodanige manier aanvullen dat de som meer is dan het geheel van de samenstellende delen. Oftewel: de wijn wordt er lekkerder van. En dat horen we graag!

In tal van Europese wijngebieden is assembleren heel gebruikelijk, vooral in de landen en streken rond de Middellandse Zee. In landen als Argentinië, Chili, Zuid-Afrika en Nieuw-Zeeland zie je juist weer veel meer wijn gemaakt van één enkel druivenras. Dit alles heeft  te maken met bodem, klimaat en uiteraard ook de wensen van wijnproducenten en de consument. Bekende voorbeelden van assemblages zijn de rode Bordeaux, Rhône en Languedocwijnen. Ook de meeste Champagnes zijn assemblages. Valpolicella in Italië en Rioja in Spanje staan eveneens bekend om zijn sublieme assemblages.

Wanneer je op een etiket meerdere druivenrassen vermeld ziet staan, kun je er van uitgaan dat het eerstgenoemde druivenras de boventoon voert in de wijn. Daardoor kun je je wellicht al een beetje een ‘smaak’ van de wijn voorstellen. Beter is gewoon te proeven!
Assembleren doen we niet alleen met wijn. Ik pas deze techniek, waarbij de som meer is dan het geheel van samenstellende delen, ook toe in de keuken. Ik bekijk talloze recepten en ga vervolgens aan de slag met een assemblage van de beste recepten. Op die manier maak ik mijn eigen recept. Origineel en geheel naar eigen smaak!
Eén van mijn makkelijke maar heerlijke assemblage recepten is de volgende:

Pasta in een rode saus vol ansjovis, broccoli, kruim, rozijn & pijnboompitten

Ingrediënten voor 4 personen:
olijfolie
1 grote rode ui of 2 kleine
4 tenen knoflook
zakje pijnboompitten
grote hand rozijnen
blikje ansjovisfilets (met blikje sardientjes ook lekker!)
3 eetlepels tomatenpuree
een groot wijnglas rode wijn
stronkje broccoli
2 boterhammen
400 gram pasta

Bereiden:
Kook de pasta gaar. Na het afgieten meng je er een flinke scheut olijfolie door.
Snij de broccoli in kleine roosjes en kook ze beetgaar in water met zout.
Bak in een koekenpan de ui met de knoflook licht aan in een flinke hoeveelheid olijfolie. Verscheur de boterhammen in kleine stukjes en voeg toe. Voeg ook de pijnboompitten, rozijnen en ansjovis toe en bak kort mee. Voeg de tomatenpuree en de wijn toe en roer goed door. De saus mag dik zijn maar je kunt eventueel nog wat water (of wijn!) toevoegen.
Gare pasta en broccoli door de saus roeren en naar smaak peper en zout toevoegen.
Zet de fles olijfolie op tafel voor een extra scheutje over het bord.

Heerlijk is dit met een Italiaanse assemblage wijn gemaakt van de druivenrassen:
Merlot, Cabernet Sauvignon, Corvina, Molinara en Rondinella, oftewel: de Rosso Alto Mincio van Ottella!

Assembleren kun je leren door te doen!

Reacties

Plaats een reactie

Naar boven
'Klik om melding te sluiten.'