Duitsland, zoals u het nog nooit geproefd heeft!

Beste wijnliefhebbers,

Duitsland als wijnland; het staat bij de gemiddelde Nederlander meestal niet in de top drie van bekende wijn producerende landen. Maakt onbekend ook hier onbemind? Daar willen we met deze special graag voor eens en voor altijd een einde aan maken. Want wat een topwijnen komen er vandaan.


Deze keer nemen wij u mee naar drie van 's lands meest interessante wijngebieden, waar we in de loop der jaren heel goede contacten hebben opgebouwd met een aantal toonaangevende wijnboeren.


We starten in de Pfalz, het op één na grootste wijngebied van de dertien kwaliteitsgebieden die Duitsland rijk is. In het pittoreske plaatsje Freinsheim maakten we in 2013 voor het eerste kennis met de wijnen van Weingut Rings. 

Hun wijnen zijn van een ongekende zuiverheid. Hier geen restzoet in de Riesling, maar knisperdroge wijnen met een enorme spanningsboog, die je ook terugvindt in de krachtige mineralige Grauburgunder, terwijl de rode Spätburgunders sappig fruit paren aan een lengte zoals je maar zelden tegenkomt. Proeven dus....

Dan gaan we naar de Rheingau, het gebied dat door veel wijnkenners als het beste wijngebied wordt bestempeld. Hier speelt, de naam zegt het al, de Rijn een grote rol. 

Misschien wel het meest beroemde dorpje in de Rheingau is Rüdesheim. Hier is ook het Bischöfliches Weingut gevestigd, een wijnhuis waarvan de geschiedenis teruggaat tot de 11e eeuw. Door de lange historie staan rondom het domein veel oude wijnstokken aangeplant, die, in goede handen, borg staan voor wijnen van hoge kwaliteit.


Als je bedenkt dat 80% van de Rheingau met Riesling is beplant, dan is het logisch dat ook hier deze druif de boventoon voert. Maar onderschat ook de Spätburgunder niet, een prachtige rode wijn met de elegantie die menig Bourgogne naar de kroon steekt.

Tot slot gaan we naar Franken, nog iets oostelijker gelegen dan de voorgaande gebieden. Hier treffen we Horst Sauer en zijn favoriete druif: de Silvaner. Horst is een uiterst bevlogen wijnmaker, die de natuur dankbaar is dat hij de kans krijgt om met zulke mooie druiven te werken van zo'n topwijngaard, want dat is de Escherndorfer Lump.

Als een soort holle spiegel ligt deze wijngaard in een steile bergkom, waardoor de zon de hele dag op de druiven reflecteert, de ideale omstandigheden voor topwijnen. Hier is Silvaner de belangrijkste druivensoort. Een rariteit is de Blauer Silvaner. Hoewel de naam anders doet vermoeden is de Blauer Silvaner een witte druivensoort met een violetkleurige schil. In heel Duitsland staat nog maar ongeveer 25 ha van deze druif aangeplant. Proef hem ook eens. U zult hem niet snel vergeten.

Voor meer informatie: download onze folder hier.

met een hartelijke groet

Wim & Huub

Wijnkoperij Henri Bloem
Leusderweg 161
3818 AC AMERSFOORT

Weingut Wagner-Stempel Weissburgunder Trocken

€ 9,95 Toevoegen
(0,0 / 5)
Beoordeel dit product
Plaats een review
Kleur Wit
Smaak Droog
Land Duitsland
Regio Rheinhessen
Druivenras Weisser Burgunder
Producent Weingut Wagner-Stempel
Jaargang 2017
Afsluiting Schroefdop
Alcoholpercentage 12,5%
Bewaarpotentie Heerlijk nu te drinken
Schenkadvies 10°C
Lekker bij voorgerechten, visgerechten of gewoon lekker zo!
Artikelnummer 50030217
Aantal per verpakking 1
BTW 21%

Beschrijving

Met passie goede wijn maken
Daniël Wagner zegt: Ik maak alleen wijnen die mijzelf smaken en die ik zelf graag drink". Dit weerspiegelt zich in zijn filosofie weer, terroir gesigneerde wijnen met individueel karakter werkelijkheid te laten worden. De wijnen van Wagner-Stempel moeten smaken zoals de natuur ze gemaakt heeft.
Dat hij met deze filosofie succes heeft blijkt uit de toekenning door een internationale jury van de "Deutsche Riesling Preis 2003" door het bekende magazine Feinschmecker. Ook de opname in 2004 in de VDP bevestigt het bereikte kwaliteitsniveau.

Een veelvoud aan druivenrassen
Op de 13 ha wijngaarden in Siefertsheim, in het N.O. van het wijnbouwgebied Rheinhessen de z.g. "Rheinhessische Schweiz" vinden we uitsluitend klassieke druivenrassen. Naast Riesling een voortreffelijke Silvaner. Rheinhessen is met 3500 ha het grootste Silvaner gebied ter wereld. Op de verweerde Porphyrbodem brengt deze oude, traditionele druivensoort fijne, elegante en ook minerale Silvanerwijnen voort. De Grau- en Weissburgunder en de exotische Chardonnay completeren onze serie "Gutsweinen". Bij de rode wijnen naast Spätburgunder ook St.Laurent.

Terroir
Daniël die voor de regie overname in 1993 van het ouderlijk wijngoed ervaring opdeed in Bordeaux, Toscane en Californie houdt zich het liefst in zijn wijnbergen op. Hier krijgen de Selektionswijnen, "S" wijnen, extra aandacht. De beste druiven van een jaargang, van minstens 15 jaar oude wijnstokken worden hiervoor gebruikt. Door een langere opvoeding op grote houten vaten is hun structuur van een zeer krachtige bijna cremige aard. Van bijzondere kwaliteit is de "Riesling von Porphyr", die uit de top Lagen Höllberg en Heerkretz stamt. Het visitekaartje van wijngoed Wagner-Stempel!

Het elegante fruit, de frisse zuren en de minerale afdronk maken deze weissburgunder tot een bij veel gerechten passende wijn.

 1. Was ich noch zu sagen hätte

  17 juli 2020 door Waldemar

  Duitsland. Het grote Hinterland dat toch voornamelijk bekend staat om ambachtelijk bier, vleesrijke gerechten en ja, dé Schwalbe uit 1974.

  Lees verder

 2. Het glaasje geluk in vreemde tijden

  8 juli 2020 door Waldemar

  Op 1 juli ging er een zucht van opluchting door Nederland. In alle windstreken werd het afbouwen van de coronamaatregelen gevierd als een overwinning op onszelf. Vooral de heropening van de horeca werd met luid gejuich ontvangen. Er mag weer zonder schuldgevoel geproost worden, en dat is best een toost waard.

  Lees verder

Naar boven
'Klik om melding te sluiten.'