Portugese Rocim verovert internationale wijnwereld

Van 16 t/m 18 juni 2019 werden wij met een viertal collega Henri Bloemzaken uitgenodigd door het wijnhuis Herdade do Rocim in het plaatsje Cuba in Alentejo, Portugal.

Alentejo is een gebied ten zuiden van Lissabon richting de Spaanse grens en Cuba ligt op twee uur rijden van de Portugese hoofdstad. Als je Lissabon verlaat in zuidelijke richting wordt het landschap eerste gedomineerd door heel veel olijfbomen en gaarden met consumptiedruiven. Hoe verder je rijdt hoe smaller de wegen worden en hoe stiller, rustiger en warmer het wordt.

 Herdade do Rocim

Herdade (wat wijngoed of domaine betekent en inhoudt dat alle geproduceerde wijnen van druiven uit eigen wijngaard komen) is een relatief jong wijnbedrijf (15 jaar) maar waar wel een grote omvangrijke organisatie van boekhandels, landbouwmachines, auto’s en nog veel meer achter zit.

In 15 jaar tijd hebben ze hier een hypermodern bedrijf neergezet, waar hoofdzakelijk wijnen gemaakt worden van 21 verschillende lokale Portugese druivensoorten, als touriga nacional, alicante bouschet, aragoness, antão vaz, arinto etc.

Het bedrijf omvat 120 ha land, waarvan 74 ha met wijngaarden beplant. In 70% van de wijngaarden wordt momenteel biologisch gewerkt en dit jaar zullen zij hun eerste biologisch gecertificeerde wijn lanceren. Verder wordt er (natuurlijk) ook olijfolie geproduceerd en wat eigenlijk het belangrijkste is: ze zijn toonaangevend in de productie van amfoorwijnen.

Het maken van wijn in amforen is van oudsher de traditionele manier van wijnmaken. Niet alleen in Portugal, maar ook in Armenië en Georgië en nog meer eeuwenoude culturen. Het commercieel inzetten van amfoorwijnen is eigenlijk per ongeluk ontstaan.

Piedro is één van de medewerkers die al jaren aan het bedrijf verbonden is en voor eigen gebruik, zoals zoveel Portugezen, wijn in amforen maakte. Een aantal jaar geleden bezochten een aantal Amerikanen Rocim en voor de grap liet men deze wijn proeven en dat was gelijk een succes. De Amerikanen wilden de hele voorraad (wat niet veel was) kopen en namen het mee naar huis.

Een commercieel concept was geboren.

DOC Talha, Alentejo

De amfoorwijnen bij Rocim worden gemaakt in zogenaamde Talha’s en mogen daarom de classificatie DOC Talha-wijn dragen. Er zijn ca. 20 producenten in de DOC Talha. Talha is een amfoor in de vorm van een omgekeerd ei.

Laat ik wat meer uitleggen over amfoorwijnen. Het zijn fruitige aromatische natuurwijnen omdat er niets aan het natuurlijke proces van wijnmaken wordt toegevoegd en ze kunnen zowel wit als rood zijn. Voor de amfoorwijnen van Herdade do Rocim worden de druiven gebruikt van de ca. 15 ha oude wijngaarden met stokken die wel 80 jaar oud zijn. De druiven worden ontsteeld en de onderste laag van de amfoor wordt gevuld met een deel van de stelen. Daarop gaan de hele druiven, de eerste paar dagen na het vullen van de amforen, wordt een paar keer per dag de inhoud van de amfoor omgeroerd met een soort grote hamer. Het gaat hier om een proces van roeren en zeker niet van persen. Dit is ook nodig om de overtollige CO2 te laten ontsnappen, omdat er anders een kans bestaat dat de amfoor door de druk van binnenuit zou kunnen barsten.

Daarna wordt de wijn met rust gelaten om te fermenteren. ca. 6 maanden voor de rode wijnen en ca. 5 maanden voor de witte wijnen. De amfoor is open en wordt alleen maar afgedekt met een witte doek, zodat er geen beestjes en andere onrechtmatigheden in de wijn kunnen vallen. Door de hogere zuurgraad en de schillen en stelen treedt er geen oxidatie op. De wijn wordt afgedekt met een laagje olijfolie. Op St. Martin’s Day (Open Amforendag, dit jaar op 16 november 2019) wordt de amfoor aan de onderkant geopend, waardoor de wijn wegstroomt in karaffen en er een natuurlijke filtering plaatsvindt door de schillen en stelen onder in de amfoor.

 Het is een bijzonder proces, dat plaatsvindt in ca. 200 jaar oude amforen van dit bedrijf, waar ze supertrots op zijn. De wijn die ontstaat is fruitrijk, zacht en aromatisch met een relatief laag alcoholpercentage.

Wijnen “aged in clay”

Een andere procedure waar de wijnmakers van Herdade do Rocim mee bezig zijn, is de lagering en rijping van wijn in een kleivat, dus geen beton of hout, maar een afgesloten kruik van klei.

Klei is poreuzer dan hout en laat dus meer zuurstof door. De wijnen worden in tegenstelling tot de amfoor gewoon geperst en gefermenteerd en gaan uitsluitend voor de rijping in het kleivat. Onder invloed van de zuurstof treedt een snellere rijping op, wat de wijn toegankelijker en eleganter maakt. Zeer verrassend om te ervaren en te proeven. Elegante wijnen die heel veel plezier in zich hebben.

 We hebben hier met elkaar een paar heel leuke dagen beleefd en zijn veel te weten gekomen over de traditionele wijze van wijnmaken in Alentejo. Met een (te) kort bezoek aan Lissabon sloten we ons bezoek af, dus daar zullen we zeker nog een keer terugkeren.

Weingut Wagner-Stempel Riesling Trocken

€ 9,95 Toevoegen
(0,0 / 5)
Beoordeel dit product
Plaats een review
Kleur Wit
Smaak Droog
Land Duitsland
Regio Rheinhessen
Druivenras Riesling
Producent Weingut Wagner-Stempel
Jaargang 2017
Afsluiting Schroefdop
Alcoholpercentage 12%
Bewaarpotentie Heerlijk nu te drinken
Schenkadvies 10°C
Lekker bij De klassieke begeleider van uw visgerechten.
Artikelnummer 50030117
Aantal per verpakking 1
BTW 21%

Beschrijving

Met passie goede wijn maken
Daniël Wagner zegt: Ik maak alleen wijnen die mijzelf smaken en die ik zelf graag drink". Dit weerspiegelt zich in zijn filosofie weer, terroir gesigneerde wijnen met individueel karakter werkelijkheid te laten worden. De wijnen van Wagner-Stempel moeten smaken zoals de natuur ze gemaakt heeft.
Dat hij met deze filosofie succes heeft blijkt uit de toekenning door een internationale jury van de "Deutsche Riesling Preis 2003" door het bekende magazine Feinschmecker. Ook de opname in 2004 in de VDP bevestigt het bereikte kwaliteitsniveau.

Een veelvoud aan druivenrassen
Op de 13 ha wijngaarden in Siefertsheim, in het N.O. van het wijnbouwgebied Rheinhessen de z.g. "Rheinhessische Schweiz" vinden we uitsluitend klassieke druivenrassen. Naast Riesling een voortreffelijke Silvaner. Rheinhessen is met 3500 ha het grootste Silvaner gebied ter wereld. Op de verweerde Porphyrbodem brengt deze oude, traditionele druivensoort fijne, elegante en ook minerale Silvanerwijnen voort. De Grau- en Weissburgunder en de exotische Chardonnay completeren onze serie "Gutsweinen". Bij de rode wijnen naast Spätburgunder ook St.Laurent.

Terroir
Daniël die voor de regie overname in 1993 van het ouderlijk wijngoed ervaring opdeed in Bordeaux, Toscane en Californie houdt zich het liefst in zijn wijnbergen op. Hier krijgen de Selektionswijnen, "S" wijnen, extra aandacht. De beste druiven van een jaargang, van minstens 15 jaar oude wijnstokken worden hiervoor gebruikt. Door een langere opvoeding op grote houten vaten is hun structuur van een zeer krachtige bijna cremige aard. Van bijzondere kwaliteit is de "Riesling von Porphyr", die uit de top Lagen Höllberg en Heerkretz stamt. Het visitekaartje van wijngoed Wagner-Stempel!

De Gutsriesling komt uit wijnbergen met grotendeels Porphyrbodem. Handgeplukt en voor 50% spontaan vergist!
Deze uitgesproken droge riesling presenteert zich met een heerlijke minerale intensiteit en veel body.

  1. Appellation d’Origine Contrôlée du Puy

    7 september 2015 door Eline Groenendijk

    linzen.j

    Lange leve de linze!
    Linzen brengen geluk, zeggen de Italianen. We weten inmiddels allemaal dat linzen gezond zijn, maar wist u dat ze ook geluk brengen? In Italië geldt naar oud Romeins gebruik: hoe meer linzen je eet, hoe gelukkiger en rijker je wordt. Dus schep maar vol dat bord!

    Lees verder

  2. Water bij de wijn

    1 augustus 2015 door Eline Groenendijk

    water met citroen

    De truc om redelijk wat wijntjes te drinken en toch ‘helder’ te blijven is genoeg water drinken bij de wijn. Ook in restaurants bestel ik naast een glas wijn altijd een karaf kraanwater.
    Zeker bij (hoogzomerse) temperaturen heeft je lichaam meer vocht nodig, anders stijgt de alcohol te snel naar je hoofd.

    Lees verder

Naar boven
'Klik om melding te sluiten.'